UIT HET ARCHIEF

 

Wie schrijft die blijft, en wat men goed schrijft beklijft. Als proeve van bekwaamheid is hieronder een aantal door mij geschreven artikelen samengebracht. Een deel is recent, een deel is nog afkomstig uit de periode dat ik hoofd-/eindredacteur was van vaktijdschriften in de procesindustrie.

Plant of the future loodst procesindustrie digitale tijdperk in

Voor het stimuleren van technologische innovaties in de procesindustrie en het ‘future proof’ maken van het personeel is publieke en private samenwerking noodzaak. ‘Plant of the Future’ helpt het bedrijfsleven bij het maken van de juiste keuzes.

Cobotics: zij-aan-zij met een robot werken

Industriële robots zijn een bekend fenomeen, maar betrekkelijk nieuw nog is de inzet van robots die de werknemer niet vervangt, maar er juist mee samenwerkt. Vergeleken met de conventionele robotica is dát een enorme stap voorwaarts.

Zaadveredelaar Syngenta vernieuwt filterinstallaties

Stof dat vrijkomt bij het verwerken en verpakken van zaden vormt een reëel gevaar voor mens en proces. Stofexplosies veroorzaken bedrijfsschade, (fijn)stof veroorzaakt gezondheidsschade. Niets doen is geen optie; twee vliegen in een klap slaan wel.

 

Monstername-installaties van TEMA in gebruik bij Energiecentrale

Sinds 2015 staat in de Eemshaven een ultramoderne energiecentrale, gebouwd volgens de laatste technische inzichten. De handmatige sampling van vliegas vormde daarbij tot voor kort een dissonant, maar daar is inmiddels een oplossing voor gevonden.

Waterstofrotonde model voor duurzaamheidsdenken

Als de een iets (over)heeft dat de ander goed kan gebruiken, dan ligt het voor de hand een deal te sluiten, zeker als de benodigde infrastructuur reeds voorhanden is. De waterstofrotonde als schoolvoorbeeld van industriële symbiose.

Afscheid van een waarheidsvinder

Met zijn afscheidsrede ‘40 jaar forensische biologie: waarheidsvinding als wetenschappelijke missie’ sloot prof. dr. A(te) Kloosterman ‒ nestor van het Nederlandse DNA-onderzoek ‒ 17 mei jongstleden zijn wetenschappelijke carrière af. Een bloemlezing.

‘Snel, maar geen ‘CSI’’

Naar verwachting komt er binnen afzienbare tijd een techniek beschikbaar waarmee DNA-sporen al binnen twee uur op de plaats delict kunnen worden geanalyseerd. De methode is gevalideerd en de forensische experts zijn er klaar voor.

 

TOTAL LAB AUTOMATION REALITEIT IN LUMC

Een modern, grotendeels gerobotiseerd laboratorium dat monstermateriaal snel, veilig en accuraat weet te verwerken volgens gestandaardiseerde procedures. Toekomstmuziek? Het is al operationeel in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Thermisch gespoten coating vertraagt slijtage

In de procesindustrie worden op industriële schaal producten vervaardigd met behulp van (bio)chemische mechanische en/of fysische processen. Contraproductief daarbij zijn processen als slijtage en corrosie. Oppervlaktebehandeling is weliswaar geen wondermiddel, maar kan wel erger voorkomen.

Logistiek huzarenstukje op Zeeuwse bodem

De kortste afstand tussen twee punten is een rechte, maar voor intern transport gaat dat dikwijls niet op. Echt ingewikkeld wordt het pas als de productie door moet gaan terwijl de bouw van het transportsysteem in volle gang is.

Chitine winnen uit garnalendoppen

Biomassa als grondstof. Voor sommigen is het dé oplossing voor de milieuproblematiek, voor anderen slechts aanleiding tot nieuwe (milieu)problemen. Het kappen van oerwoud voor de inrichting van palmboomolieplantages is ook niet echt de oplossing; het gebruik van reeds aanwezige, natuurlijke restmaterialen wél.

 

Kosten van corrosie beperken (deel 1)

De schade door corrosie is enorm. Op basis van voorzichtige schattingen bedraagt die in Nederland circa al gauw 30 miljard euro, in België ruim 15 miljard euro. Professor Herman Terryn doet met zijn team onderzoek naar dit fenomeen. Dé oplossing kan hij (nog) niet bieden, tips en tools wel.

Corrosie: voorkomen is beter dan genezen (deel 2)

‘Metaalziekte’ corrosie ongeneeslijk?’ was de hamvraag in deel 1 van het interview met van prof.dr.ir. Herman Terryn, Europa’s meest vooraanstaande corrosie-expert. Draaide het daar om de vraag ‘hoe kom je eraan?’, in deel 2 is die ‘hoe kom je eraf?’ of beter nog ‘hoe voorkom je het?’

 

Garnalen pellen op Nederlandse bodem

Ruimschoots twintig ton garnalen pellen per week, daar kan letterlijk en figuurlijk geen mens tegenop. Daarvoor zijn dan ook innovatieve pelmachines verantwoordelijk die staan opgesteld in een bedrijfspand in Lauwersoog.

Corrosielab bestrijdt geldverslinder

De schade door corrosie is enorm. Volgens voorzichtige schattingen bedraagt die in Nederland al gauw circa 30 miljard euro, in België ruim 15 miljard euro. Professor Herman Terryn doet met zijn teams in Delft en Brussel onderzoek naar dit fenomeen. Begrijpen hoe corrosie ontstaat, is de sleutel tot de bestrijding van het probleem in de industrie en in infrastructurele werken.

TekstVast Beilen © SMARTtekst